‘De bouw gaat onverminderd door’

ERIK VAN DER QUAST EN SJAAK JANMAAT – BLANKESTIJN INSTALLATIES

Het is alle hens aan dek bij Blankestijn Installaties. Het twintigkoppige team heeft ook nu voldoende werk bij bouwprojecten én particulieren. Ook 2021 gaat het oer-Woerdense bedrijf met een gevulde orderportefeuille in. En zolang de woningbouw continueert, blijven ook de loodgieters, installateurs, cv-monteurs en dakdekkers volle dagen draaien.

De specialistische diensten van Blankestijn omvatten sanitair, cv-ketels, koper en zinkwerken, dakbedekking én de totaalinstallatie bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.
Dankzij een flink aantal nieuwbouwprojecten in de regio zijn de medewerkers van Blankestijn als totaalinstallateurs vaak maandenlang onder de pannen. Ook in deze bijzondere tijd waarin de corona-epidemie de wereld regeert. De directeuren Erik van der Quast en Sjaak Janmaat geven uitleg. ,,Wij werken zo’n 70 tot 80 procent voor de bouw,’’ verklaart Janmaat. ,,Na jarenlange voorbereidingen gaan die projecten van start. Als de aannemers voor Blankestijn kiezen, betekent dat vaak maandenlang werk voor een aantal collega’s.’’ De afgelopen maanden werd er dan ook flink doorgewerkt aan projecten die al liepen, net waren gestart of in de afrondende fase zaten. In Woerden werd appartementencomplex Brediushage aan de Oudelandseweg afgerond, evenals Schildersgilde aan de Jan Steenstraat en enkele villa’s in Waterrijk. Ook bij nieuwbouwproject Voor de Brug in Driebruggen wordt alle installatiewerkzaamheden door Blankestijn uitgevoerd.
,,Natuurlijk is het een bijzondere tijd waarin wij ánders werken,’’ vertelt Van der Quast. ,,Afstand is natuurlijk continu aan de orde. Maar ook het dragen van mondkapjes, zeker bij particulieren, en apart rijden in de werkbussen. Dat zijn voor ons de merkbare gevolgen van deze crisis.’’

Woningmarkt
De vorige crisis in 2012, waarin de bouw hard werd geraakt, staat de directie nog helder voor ogen. ,,Toen zaten wij in de hoek waar de klappen vielen. De bouw lag nagenoeg stil en kwamen de rode cijfers in zicht. Bij alle bouw-gerelateerde ondernemingen was het spannend. Nu is dat heel anders, de bouw gaat nog altijd door,’’ aldus Janmaat. ,,Wij zijn gekoppeld aan de woningmarkt omdat wij zo veel voor de bouw werken. Zolang het vertrouwen er is, zal het werk dus door blijven gaan. Onze aannemers zijn onverminderd druk omdat er grote vraag naar woningen is. En zij zijn onze belangrijkste opdrachtgevers.’’ Mochten tijden veranderen, dan zit er niets anders op dan meebewegen, denkt Janmaat. ,,Snel en flexibel inspelen op veranderingen, dat zijn wij al gewend. Denk aan spoedklussen maar ook opdrachtgevers die betrekkelijk laat je hulp inroepen. Wij schakelen snel en ons team is daarop ingericht.’’

Particulieren
Toch is Blankestijn ook in de breedte georiënteerd met een grote particuliere klantenkring. Van der Quast: ,,Wij voeren ook veel service en onderhoud uit voor particulieren. Met die vaste klantenkring onderhouden we vaak al een jarenlange relatie. Dat is fijn werken, je kent elkaar en deze klanten kunnen op ons rekenen. Particulieren zijn naar ons toe ook heel loyaal.’’
Ook renovatiewerkzaamheden voor bijvoorbeeld woningbouwverenigingen is de laatste jaren steeds belangrijker geworden.
Daarnaast is de onderneming, opgericht in 1977, ook specialist in calamiteitenwerk, veelal lekkages. Dat gebeurt in opdracht van verzekeringsmaatschappijen, aannemers en woningcorporaties.

Efficiënter
Totaalinstallatie is een discipline die de laatste jaren steeds gangbaarder is geworden. ,,Opdrachtgevers vinden het overzichtelijk om loodgieterswerk, cv en mechanische installaties door één partij te laten uitvoeren. Dat is logischerwijs ook veel efficiënter en de kans op fouten is vrijwel nihil omdat je alles ‘in eigen huis’ hebt,’’ vertelt Janmaat.
De installateurs van Blankestijn zijn de afgelopen jaren flink bijgeschoold om de techniek van de warmtepompen tot in de finesses te beheersen. Van der Quast: ,,Wat eerst nieuw en onwennig was, is nu standaard. In nieuwbouw worden alleen nog warmtepompen geïnstalleerd, denk aan de gasloze wijken. Wij zijn al in een vroeg stadium heel actief aan de slag gegaan met scholing. Dit is echt de toekomst.’’ Bij projectmatige en particuliere renovaties wordt ook steeds vaker gekozen voor deze techniek.

Woerdens
Directeuren Van der Quast en Janmaat realiseren zich dat andere branches wel heel hard worden getroffen de laatste maanden en in de ‘tweede golf’ waar we nu middenin zitten. Janmaat: ,,Wij zijn Woerdenser dan Woerdens. Onze mensen wonen en werken hier, we sponsoren lokale evenementen en verenigingen en proberen het altijd bij Woerdense toeleveranciers te houden. Omzet probeer je in je stad te houden. Dat is de Woerdense betrokkenheid. Wij maken ons ook zorgen om bedrijven waar de klappen vallen. Waar mogelijk, help je elkaar. Juíst in deze tijd.’’